Merhaba
Bugün çok farklı bir konudan bahsetmek istedim. "Koruyucu aile" ifadesini duydunuz mu? Koruyucu aile nedir biliyor musunuz? Veya koruyucu aile nasıl olunur? şartları nelerdir?
Bugün bir tesadüf denk geldim bu konuya ve inceledim, okudum araştırdım. Karşılaştığım bilgileri de sizlerle paylaşmayı yerinde buldum.
Aslında koruyucu aile hadisesi bir sosyal sorumluluk. Evlat edinme eylemi ile karıştırılmamalı. Herhangi bir sebeple ailelerinin yanında değil de devlet himayesinde olan çocuklar geçici bir süre için (kalıcı da olabiliyor) şartlara uygun ailelere veriliyor.
Peki nedir bu şartlar? Kimler koruyucu aile olabilir?
T.C vatandaşı olup, sürekli Türkiye'de yaşayanlar. 25-65 yaş aralığında olanlar, düzenli bir gelire sahip olanlar, en az ilkokul mezunu olanlar ve tabi çocuğun vasisi olmayanlar. Bu arada evli veya bekar olmak da farketmiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne şahsen başvuru gerekiyor.
Başvurunuzu yapıyorsunuz istenilen belgeleri veriyorsunuz sonrasında denetleme süreci başlıyor. Geçici koruyucu aile de olabiliyorsunuz, sürekli koruyucu aile de olabiliyorsunuz.
Koruyucu aile olmanın evlat edinme hadisesinden farkı ise tahmin ettiğiniz gibi evlat edinme işlemleri sürecinin uzun, daha detaylı olması ile birlikte çocuğun velayetinin size verilmesi. Ancak koruyucu ailede ise velayet gerçek ailede kalıyor sizler çocuğun tüm sorumluluğunu devlet ile paylaşıyorsunuz.
Olur da bu duruma sıcak bakan birileri bu yazıma denk gelirse www.koruyucuaile.gov.tr adresini tıklayarak tüm sorularına cevap bulacağı detayları görebilir.
Eğer bu yazımla bir çocuğun bile sıcak aile ortamına kavuşmasına vesile olursam inanılmaz mutlu olurum. Küçük oğlum biraz büyüsün, durumu anlayacak yaşa gelsin (sorun yaşamamak için), ben de başvuru yapmak istiyorum. Allah ömür verirse tabi.
Hepinize huzur dolu sağlıklı günler diliyorum.
Sevgimle...
Ne kadar güzel bir duygu
YanıtlaSilHem de nasıl
SilHep aklımda olan bir konu. Ufaklık büyüsün Biraz daha. Gündemime alıcam bu konuyu.
YanıtlaSilBenim de aklımds
Silne kadar guzel bir konuya değinmişsiniz bende arastırmak istiyordum uzun zamandır tesekkürler
YanıtlaSilBen teşekkür ederim ilginize:)
SilBu sıra en çok araştırdığım bir konuydu bu yazman çok iyi olmuş.ülkemizde o kadar çok durumu iyi olan ve ya bebek hasreti çeken aileler var ki keşke duyarlı olunabilse
YanıtlaSilVelayet verilmediği için çok sıcak bakılmıyor ne yazı ki
SilAslında çok isterim bir tanıdığım koruyucu aile ama çevreden çok tepki alıyormuş çünkü yanındaki çocuğun ailesinin ne olduğu belli değilmiş insanımız çok cahil:((
YanıtlaSilAh o çevre faktörü yok mu?
SilHiç umurumda olmaz. Yeter ki o çocuğu rahat ettirecek ortamı oluşturmuş olayım
Çok yararlı bir konuyu işlemişsiniz.Ancak hep düşünürüm; çocuk o
YanıtlaSilaileye,ev ortamına alıştıktan sonra nasıl kopacak?
Yuvaya döndüğünde uyum sağlayabilecek mi?
Çok teşekkür ederim.
SilBelli süre için verilen çocuklarda evet öyle bir sorun var. Zor olur :(
Önemli bir bilgi aktarımı oldu ...
YanıtlaSilÇok teşekkürler emeğiniz için ...
Ben teşekkür ederim ilginize
SilGüzel bir proje avusturya da da duyup arastirmistim. Çocuk isteyip sahip olamayan herkes ilgilense keske.
YanıtlaSilÇocukları olanlar da ilgilenmeli bence.
Silsadece çocuğu olmayan bireylerin değil aslında yüreği bütün çocukları sıcacık kavrayabilecek büyüklükte olan herkesin ilgilenmesi gereken bir konu. Yaralar sarıldıkça azalacaktır elbet. Çok teşekkürler paylaşım için :)
YanıtlaSilAynı fikirdeyim. Yukarıda yazdığım gibi sosyal bir sorumluluk bu bence.
SilBen teşekkür ederim ilginize:)
Merhabalar;
YanıtlaSilCafe Tigris'in Google+ üzerinden paylaşımı ile bloğunuzu keşfettim. Çok yararlı ve faydalı bir konuya değinmişsiniz. Emeğinize sağlık
Teşekkürler:)
SilÇok güüzel bir konu keşke tüm çocuklara elimizden geldiği yardımı yapabilsek bu meselenin bu kadar uzak ve imkansız olduğunu düşünmesek
YanıtlaSilKeşke...
SilAnnem bu konuda çok hassas ve sürekli bağlantılar kuruyor.. Defne'de büyüdüğü için bir çocuğa dost olabilmek istiyor koruyucu aile ifadesi bile rahatsız edici diyor.. Farklı bir ailenin imkansızlıklarını veya çocugun özellikle ruhsal ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kurulacak dostluk diyor.. bir iki aya kadar süreç tamamlanır sanıyorum bizde :)
YanıtlaSilNasıl mutlu edici, ümit verici bir yorum bu böyle.
SilAnnenize çok selamlar:)