15 Şubat Dünya’da ve Türkiye’de Çocuk Kanseri Günü. 0-18 yaş grubu arasındaki çocuklarda görülen çocukluk çağı kanserleri, tüm kanser türleri arasında sadece %1,2’dir. Dünya genelinde 200.000 çocuk ilk defa kanser tanısı alırken, tedavisi devam edenler ve nüksleri de dahil ettiğimiz zaman bu rakam 300.000’e yaklaşıyor. Türkiye’de ise yaklaşık 3.000 çocuk kansere yakalanıyor.
Çocukluk çağı kanseri tüm dünyada erişkin vakaları kadar önemli bir sorun. Çocuklarda görülen kanser tipleri, tedaviye yanıt oranları ve uzun süreli sağ kalım açısından erişkin kanserlerinden farklılıklar gösteriyor.
Günümüzde gelişmiş ülkelerde her 900 erişkinden biri çocukluk çağı kanser sağ kalanı (kanser geçirmiş ve kurtulmuş). Yılda 200.000 çocuk (18 yaş altı) dünyada, yaklaşık 3.000 çocuk ise Türkiye’de kanser tedavisi görüyor. Dünyada her yıl oluşan kanserlerin %1,2’si 19 yaş altı yaş grubunda gelişiyor.
Türkiye’de en çok lösemi biliniyor. Türkiye ve Dünyada çocukluk çağında görülen kanserlerin % 30’unu lösemiler oluşturuyor. Kanser sıklığında ülkemizde ikinci sırada lenf bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma) yer almaktadır. Yurdumuzda halen çocuk kanserlerinin 3/2 tamamen iyileşiyor.
Erken tanı, doğru tedavi hayat kurtarıyor
İyileşme de ise en önemli koşul erken tanı ve uygun tedavi merkezine ulaşım. Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, 2000 yılında itibaren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji-Onkoloji Servisi’nin yenilenmesi, çocukların ilaç ve tıbbi ihtiyaçlarının karşılanması, psikolojik destek amacıyla çocuk oyun odaları kurmaya kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor.
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, tanı alan çocuk ve ailenin tedavisinin sürdürebilir olması için, 2012 Mart ayında ailelerin ve çocukların tedavi boyunca sağlıklı ve temiz koşullarda barınma ihtiyacının ücretsiz karşılandığı Aile Evi’ni hizmete açtı. Tedavi ara dönemleri veya kontrol dönemlerinde hastanın veya ailesinin konaklamasına destek sağlayarak büyük bir gereksinimi karşılamış oluyor. Vakıf, son yıllarda İstanbul dışında birçok hastaneyi ve tedavi gören çocuklarımızı destekleyerek yaygınlaşan bir sivil toplum örgütü olmayı amaçlıyor.
“
Nerede yaşam varsa, orada umut vardır” sözlerini ilke edinen Vakıf, çocukların erken tanı ile doğru tedavi koşullarına sahip olabilmesinin toplumsal duyarlılığı arttırmaktan geçtiğine inanıyor.
*Basın Bülteni*
Çok güzel bir paylaşım. Allah'ım korusun herkesi bu kötü hastalıktan. Olanlara da acil şifa versin inşallah.
YanıtlaSilAminn, inşallah
SilÇok üzücü. Keske çocuklara hiç kötü bir sey olmasa. Hep mutlu ve saglikli olsalar.
YanıtlaSilVeya keşke bizim elimizden gelen bişeyler olsa
SilÖncelikle emek verip böyle güzel ve faydalı bir yazı yazdığın için sana çok ama çok tşk ederim...Evet ben bir anne değilim ama Teyzeyim, Halayım ve yeğenlerimin kılına zarar gelse benim cnm yanar...Bu yüzden o çocuklara ve anne babalarına rabbim sabırlar versin diyorum. Rabbim bizleri annemizle babamızla evlatlarımızla çok sevdiklerimizle sınamasın diyorum...Benim için hayattaki en önemli şey sevdiğim insanların nefes alması, gerisi boş...
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum. Yazı hazır geldi ben sadece editleyip yayına aldım.
SilAminn inşallah
Sevgiler
Rabbim evlatlarımızı bizlere bağıslasın :( Kanser ve çocuk kelimeleri yan yana bile gelince insanın kanını domduruyor.. Dediğiniz gibi keşke elimizden bir şey gelse...
YanıtlaSilEmeğinize sağlık.
Amin inşallah
SilKeşke...
keşke çocuklar hiç hasta olmasa :(
YanıtlaSilah keşke...
Sil